NŠC
Novinky
Športovci
Diagnostika
Vzdelávanie
Informačný systém
E-shop

Maroš Machán, člen NŠC: Nestačí iba triafať terče, v lukostreľbe ide o viac

Maroš Machán, člen NŠC: Nestačí iba triafať terče, v lukostreľbe ide o viac

1. decembra 2021

Bratislava 1.12.32021 (SOŠV-Stanislav Krško)

Člen Národného športového centra a Juniorského olympijského tímu Maroš Machán sa k lukostreľbe dostal cez svojich kamarátov. Individuálny šport ho postupne začal baviť natoľko, až sa mu začal venovať naplno. Vysvetľuje, že lukostreľba nie je len o triafaní sa do terča, dôležitá je aj mentálna stránka športovca a čas strávený v posilňovni.

Úspech ho motivoval a hnal dopredu

K lukostreľbe sa dostal už pred desiatimi rokmi cez kamarátov. Tí začali chodiť na tréningy a časom sa k nim pridal aj Maroš. „Oslovilo ma to, pretože je to individuálny šport. Ani som nečakal, že ma bude tak baviť, no postupom času sa to nabaľovalo.“

Úspech v súťažiach ho motivoval a hnal dopredu, a preto postupne začal trénovať ešte viac. Nakoniec dospel k rozhodnutiu prestúpiť do profesionálneho klubu LK Bratislava a venovať sa lukostreľbe naplno. „Je to možno klišé, no mojím najväčším snom je zúčastniť sa na olympijských hrách a reprezentovať Slovensko,“ hovorí športovec, ktorý za svoje najväčšie úspechy považuje to, že sa stal viacnásobným majstrom Slovenska vo kategórii kadet a že je členom juniorskej lukostreleckej reprezentácie.

Foto NŠC-Peter Csonka: Maroš Machán, člen NŠC

 

Nielen triafanie sa do terča

Tréning lukostreľby nie je len o triafaní sa do terča. „Párkrát do týždňa ideme aj do posilňovne a cvičíme. A nielen chrbát, ktorý sa pri lukostreľbe namáha najviac. Ide o cviky na celé telo,“ vysvetľuje Machán. Nemenej dôležitá je aj mentálna stránka. „Nie je to pre mňa až také ťažké koncentrovať sa na súťaži. Jednou z mojich silných stránok je správna mentalita.“

Jablko z hlavy zostreľovať nebude

Lukostreľba podľa Maroša nie je nebezpečný šport. „Keď sa na strelnici dodržujú všetky pravidlá, nedochádza pri ňom k žiadnym zraneniam“ hovorí 18-ročný športovec. „Určite by som niekomu vedel zostreliť jablko z hlavy, no nebudem to skúšať,“ dodáva s úsmevom.


Mohlo by vás zaujímať