NŠC
Novinky
Športovci
Diagnostika
Vzdelávanie
Informačný systém
E-shop

Tomáša Sklenárika nezastavila ani zákerná mononukleóza. Verí, že Peking je len začiatok

Tomáša Sklenárika nezastavila ani zákerná mononukleóza.  Verí, že Peking je len začiatok

31. januára 2022

„Po toľkých rokoch driny a odriekania sa mi splnil môj detský sen. Podriadil som tomu celý môj život a som rád, že môžem reprezentovať Slovensko už na zimných olympijských hrách v Pekingu 2022.“ Teší sa na svoju prvú olympijskú misiu náš biatlonista Tomáš Sklenárik.


Pred štartom zimnej olympiády v našej rubrike PREDSTAVUJEME VÁM... zmapujeme príbeh obidvoch členov Národného športového centra, ktorý sa predstavia pod piatimi kruhmi v hlavnom meste Číny. Začíname 22-ročným Revúčanom.

 


Najväčšiu váhu mali kamaráti

 

Tomáša odmalička bavilo športovať, vystriedal viacero športov. Postupne mu čoraz viac imponovala cyklistika, ale popri nej začal robiť v rodnom meste aj biatlon. Keď mal štrnásť rokov, prišla príležitosť venovať sa cyklistike trocha profesionálnejšie.


„Keďže ma cyklistika, ale aj biatlon veľmi bavili, prišla otázka, ktorému športu idem podriadiť väčšinu svojho života. Po pár dňoch intenzívneho rozmýšľania som si vybral práve biatlon. Najväčšiu váhu pri rozhodnutí mali moji kamaráti, ktorých som za tri roky ‚biatlonovania‘ spoznal,“ spomína slovenský reprezentant na dôležité momenty na začiatku kariéry.


Nemohol jesť ani športovať

 

V prípade vrcholového športovca je vždy zásadné zdravie a vyhýbanie sa zraneniam. Najväčšie zdravotné komplikácie nastali u Sklenárika v roku 2019, keď sa boril s nepríjemnou mononukleózou. 

 

„Bolo to zatiaľ najhoršie obdobie mojej kariéry,“ povzdychne si a opisuje mesiace trampôt s ochorením: „Táto choroba ma zastihla v tom najhoršom momente. Vo februári som bol na juniorských majstrovstvách Európy v Nórsku. Stihol som odpretekať jeden štart a bol som ‚hotový‘. Odtiaľ som sa letecky presunul domov a hneď som išiel na pohotovosť. Mal som extrémne zapálené hrdlo. Tri dni som sa nevedel poriadne najesť ani napiť. Okamžite ma preniesli na infekčné oddelenie, kde som strávil dva týždne.“

 

Mononukleóza je infekčné vírusové ochorenie, ktoré dá človeku poriadne zabrať. Pre Sklenárika bol najhorší prvý mesiac. „Nemohol som športovať a nemohol som sa ani poriadne najesť, keďže som mal naordinovanú diétu. Lekári mi pol roka neodporúčali ísť do plného zaťaženia, a tak som sa do plného tréningu vrátil niekedy v septembri. Stále som sa však len pomaličky rozbiehal.“

 

O mononukleóze dnes, s odstupom času, hovorí, že „mi zobrala viac ako rok trénovania, ale dala mi veľa skúsenosti do života.“

 

Karta sa otočila: preferuje streľbu

 

Piate miesto na majstrovstvách sveta kadetov; tretie a štvrté miesto na letných majstrovstvách sveta juniorov a plánovaná účasť na zimných olympijských hrách v Pekingu. Tak znela odpoveď mladého športovca na otázku, čo považuje za svoje tri najväčšie úspechy v doterajšej kariére.


Uvedomuje si tiež, že hoci má talent a aj veľa silných biatlonových stránok, v každej jednej sa ešte má kam posúvať. 


Mimochodom, čo Tomáš v biatlone obľubuje viac – beh alebo streľbu? „Momentálne sa karta otočila a radšej mám streľbu.“


Nechce na seba vyvíjať zbytočný tlak

 

„Je to moja prvá a dúfam, že nie posledná olympiáda,“ hovorí pár dní pred Pekingom 2022. Sklenárik sa teší na všetky skúsenosti, ktoré získa vďaka účasti na vrcholnom športovom podujatí. „Akurát škoda, že teraz je doba, kedy sa nebudeme môcť chodiť pozerať na iné športy, určite by to bol super zážitok. A samozrejme, bez divákov to nie je ono.“


Na olympijských hrách sa v biatlone predstaví až osem slovenských športovcov. Spolu budú tráviť veľa času, tímový duch je určite dôležitý aj v rámci štafety, kde by sa mal predstaviť aj Sklenárik. „S niektorými sa poznám už dlhšie a s niektorými sa ešte len spoznávame. Ale, samozrejme, dobrá nálada v tíme je veľmi dôležitá. Je to olympiáda a každý chce podať čo najlepší výkon, takže určité profesionálne nastavenie tam je, ale bez trocha srandy by to nebolo ono,“ poznamenal 185 centimetrov vysoký biatlonista.


A s akými športovými cieľmi odchádza do Pekingu? „To si radšej nechám pre seba, nechcem na seba vyvíjať zbytočný tlak.“

 

Chváli odborníkov v NŠC


Už sme spomenuli, že Tomáš Sklenárik je súčasťou Národného športového centra, ktoré dáva priestor najmä mladým a talentovaným slovenským športovcom. Spoluprácu so značkou NŠC vníma ako veľké pozitívum vo svojej príprave.


„Je dôležité, aby bol športovec počas roka pod dohľadom odborníkov, akí sú napríklad v NŠC.“

 


TOMÁŠOVE TOP

športovec: cyklista Mathieu van der Poel

jedlo: nivové cestoviny s kuracím mäsom

film: marvelovky

hobby: čistenie bicyklov, ale iba svojich! (smiech)

kniha: OPEN Andre Agassi

 

SLOVO MÁ TRÉNER


Tomáš Fusko o Tomášovi Sklenárikovi:

 

„Tomáš je cieľavedomý, húževnatý športovec, poctivý a dôsledný pri plnení tréningových úloh. Po prvotných úspechoch v dorasteneckej kategórii ho neodradili ani vážne zdravotné problémy pri prechode k juniorom. Nekompromisne išiel za svojím cieľom. 

Ako jediný junior sa pri prechode do seniorskej kategórie dostal do mužskej reprezentácie a podarilo sa mu splniť si cieľ a nominovať sa na ZOH 2022.

 

Som rád, že klub UMB Biathlon Team aj s podporou Národného športového centra pomohli Tomášovi plniť jeho sny. Na blížiacich sa olympijských hrách mu držím palce a verím, že sa mu podarí zúročiť našu tréningovú prácu.“


Mohlo by vás zaujímať