NŠC
Novinky
Športovci
Diagnostika
Vzdelávanie
Informačný systém
E-shop

Tréning s Ninou Kvasnicovou

Tréning s Ninou Kvasnicovou

12. júna 2022

24.  mája sme navštívili Ninku v jej rodnom meste, v Nitre, kde nás previedla jej tréningom.

Nina Kvasnicová je členkou Národného športového centra a v auguste 2021 získala titul majsterky Európy v kategórii kumite junioriek do 48kg, v najväčšom fínskom meste – Tampere. 

Momentálne sa Ninka pripravuje na blížiace sa Majstrovstvá Európy v Prahe (17. - 19. 6. 2022), kde bude obhajovať svoj titul majsterky Európy v novej kategórii. 

 

Ninka, držíme Ti palce, aby si na Majstrovstvách uspela a dosiahla vytúžené ciele.

 

Pozrite si zostrih z tréningu

 

 

Prinášame vám inšpiratívny rozhovor s Ninkou, kde nám prezradila, kto je jej najväčší motivátor, ale aj čo by si odkázala v začiatkoch kariéry. 

 

     Aký bol Tvoj športový idol v detstve?

    „Odmalička mi tatino – tréner púšťal rôzne videá a zápasy najlepších karatistov a mňa hneď zaujal azerbajdžanský dvojnásobný majster sveta a momentálne aj olympijský medailista Aghayev Rafael. Páčilo sa mi na ňom, akým spôsobom zápasil, ale najmä jeho odhodlanie. Tento pretekár, napriek tomu, že nikdy nemal veľké predpoklady na karate (je malý s krátkymi končatinami) sa niekoľko rokov udržal na absolutnej špičke svetového karate v tej najťažšej kategórii. Zaujalo ma, ako v jednom rozhovore povedal, že posledných 6 rokov trénoval 365 dní v roku. “  

 

     Aký bol Tvoj úvodný motivátor a zmenil sa v porovnaní s aktuálnym motivátorom?

    „Mojím najväčším motivátororm je môj tatino, ktorý je zároveň aj môj tréner. Je síce tvrdý, ale vždy mi dáva reálny feedback a stavia ma pred tie najvyššie výzvy. S jeho pomocou dokážem uveriť, že ich prekonám.

Moja vlastná motivácia sa zrodila už v detskom veku z chuti súťažiť a vyhrávať. Na začiatku to bolo iba vyhrať zápas na tréningu, neskôr na súťaži alebo sa dostať do reprezentácie. Čím som staršia tým viac ma poháňa chuť postaviť sa proti mojim detským idolom a poraziť tých najlepších. Môj tatino ma navyše učí, že vyhrať sa dá rôznymi spôsobmi, ja pracujem na tom, aby som vyhrávala svojím rozumom a vždy zanechala pôsobivý dojem.

 

 

     Aké boli Tvoje ciele, keď si začínala a aké sú teraz?

    „Prvým cieľom bolo dostať sa z náboru do skupiny pokročilých. Postupne sa to menilo na ciele ako vyhrať medailu alebo stať sa majsterkou Slovenska. Dnes sú moje ciele podávať svoje maximálne výkony, neustále sa zlepšovať, ukazovať pekné, moderné karate a ak to bude možné zúčastniť sa Olympijských hier.“  

 

    S čím aktuálne najviac bojuješ?

   „Najviac bojujem s časovým plánovaním dní. Ako skĺbiť školu, rodinu, kamarátov, šport a iné. Najväčšiu prioritu majú šport a škola a pomedzi to už len vsúvam potrebné. Väčšinou sa moje dni začínajú 5:30 ranným tréningom a domov sa dostanem až o 20:00 po tréningu.

 

     Aká je podľa Teba najdôležitejšia vlastnosť pre úspech v športe?

    „Schopnosť sa zaťať, byť neoblomný a tvrdohlavý. Športovec by sa mal vedieť chytiť svojich cieľov a nepustiť ich. Treba byť pripravený veľa obetovať a byť tvrdý hlavne k sebe. Takisto treba rátať s veľkým psychickým tlakom, ktorý sa treba naučiť zvládnuť. Ten, kto chce byť úspešný sa nesmie nechať odradiť ničím. Karate je šport, v ktorom je našťastie ešte stále veľký dôraz na etiketu. Z japonskej tradície vyplýva, že disciplína, pokora a úcta by mali byť tohto súčasťou.

 

 

     Na akú súťaž sa aktuálne pripravuješ?

   „Momentálne sme v plnej príprave na blížiace sa Majstrovstvá Európy v Prahe, kde budem obhajovať svoj titul majsterky Európy v novej kategórii. Tým sa ale príprava neskončí, hneď po skončení tohto turnaja začíname s prípravou na Majstrovstvá Sveta, ktoré sa budú konať v Turecku v októbri.“  

 

    Ako vyzerá Tvoj bežný tréning?

   „Tréning začína ráno pred školou v domácej posilňovni, kde s tatinom budujeme silu, ktorú postupne meníme na dynamickú rýchlosť. Poobede na tréning prichádzame najmenej 15 min pred začatím aby sme sa dôkladne rozcvičili. Väčšinou začíname základnými technikami s prípravou útoku a pokračujeme rôznymi zápasovými situáciami. Do tréningov zahŕňame poznatky z posledných zápasov a novinky zo svetového karate. Zlepšujeme naše najlepšie techniky a dolaďujeme vlastné slabiny. Súčasťou tréningov bývajú samozrejme aj cvičenia na výbušnosť a rýchlosť. Nasledujú modelované alebo nerozhodované zápasy a nakoniec po tréningu strečing. Doma si tréning ešte zapíšem do tréningového denníka a doplním vlastné poznámky. Snažím sa tým vytvoriť si určitú logickú koncepciu celého tréningového procesu a vizualizovať si čerstvo absolvovaný tréning.

 

 

    Čo Ti najviac pomáha pri tréningu?

   „Kolektív a atmosféra klubu. Každý máme túžbu sa navzájom predbiehať a byť lepší, ale vždy sa aj navzájom podporujeme a pomáhame si. Často sparingpartner vidí veci, ktoré z pohľadu tretej osoby nie sú vidieť, a tak musíme byť na seba aj kritickí. Trénujeme v prostredí, v ktorom sa cítime byť výnimoční, snažíme sa byť vždy o krok pred súpermi, jednoducho najlepší. 

 

    Čo by si odkázala sebe samej v začiatkoch kariéry?

   „Najťažšie momenty a prekážky ťa posunú najďalej. Prehra v pravý čas má v rámci procesu väčší význam ako výhra. Na ceste, kde som teraz a čo ma ešte len čaká bude ešte veľa svetlých momentov, ale aj veľa sklamaní, tak ako u každého športovca. Jednoducho nevzdávať sa, vydržať a stanoviť si vždy tie najvyššie ciele.“ 

 

Celú fotogalériu z tréningového dňa Ninky si môžete pozrieť tu 

 

 

Pozrite si našich športovcov


Mohlo by vás zaujímať