NŠC
Novinky
Športovci
Diagnostika
Vzdelávanie
Informačný systém
E-shop

Aftermovie a rozhovory z konferencie "Koučovanie Top športovcov"

Aftermovie a rozhovory z konferencie "Koučovanie Top športovcov"

6. mája 2022

Téma Koučovanie TOP športovcov priviedla v apríli na jedno miesto viacerých elitných trénerov a osobnosti športu. Ivan Husár, Natália Hejková, Štefan Tarkovič, Zdeněk Haník, Dominik Graňák, Zolo Demján a špeciálny hosť Craig Ramsay odhalili, ako koučovať a ako maximalizovať potenciál hráčov a dosiahnuť tak úspech. Inšpiratívnych hostí si do Bratislavy prišlo vypočuť viac ako 120 trénerov z celého Slovenska.

 

Odborná konferencia pre širokú odbornú verejnosť na tému Koučovanie TOP športovcov sa konala dňa 26. 04. 2022. Organizovalo ju Národné športové centrum v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR v hoteli Tatra Bratislava.

 

 

 

Čo bolo cieľom tejto konferencie?

Cieľom tejto vzdelávacej aktivity bolo priblížiť tematiku športového koučingu, ktorý pomáha maximalizovať potenciál športovca, dosiahnuť vynikajúce výsledky, a to na príkladoch aktivít slovenského národného hokejového a futbalového mužstva a európskych basketbalových a volejbalových líg.

V prípade záujmu o celý videozáznam, nás  kontaktujte na lucia.petrickova@sportcenter.sk. Je spoplatnený sumou 10€.
 

 

Ako funguje športový koučing a kto sú kouči? 

Športový koučing je proces, v ktorom kouč inšpiruje športovcov k tomu, aby maximalizovali svoj športový potenciál. Kouč je v tomto zmysle osobou, ktorá športovcov sprevádza, facilituje ich rozvoj,  vytvára priestor k objavovaniu a rozširovaniu ich potenciálu. Deje sa to takým spôsobom, aby si každý z nich bol schopný uvedomiť svoje silné a slabé stránky, pomenovať chyby a nachádzať postupy k ich odstraňovaniu. Na druhej strane je úloha trénera, ktorý určuje náplň tréningového procesu, dáva športovcom radu, usmerňuje ich a inštruuje. V súčasnosti je vo vrcholovom športe zásadnou úlohou dosiahnutie prieniku koučingových a trénerských schopností a zručností. Z tohto vzájomného procesu benefitujú nielen športovci a tímy, ale aj tréner a samotná krajina. Ambíciou konferencie bolo priblížiť hosťovi skutočnosť, že úspech nie je náhoda, ale súbor kvalifikovaných odborných činností a vopred pripravených nevyhnutností.
 

 

Dva diskusné bloky plné odborníkov...

Odborná konferencia bola rozdelená do dvoch diskusných blokov, ktoré boli naplnené odborníkmi z najlepších trénerských a koučingových postov, športovcami a ďalšími odborníkmi v športe. 

 

Prvý diskusný blok otvorili:

  • Craig Ramsay - reprezentačný tréner slovenského národného hokejového mužstva, ktorý prepája skúsenosti z NHL s európskym štýlom hokeja, bývalý hokejista so 14-ročnou hráčskou kariérou v NHL za tím Buffalo Sabres, s pokračovaním kariéry na poste asistenta trénera a hlavného trénera v rovnakom tíme a v ďalších tímoch, ako napríklad Philadelpie Flyers a Tampy Bay Lightning;
     

 

  • Dominik Graňák - reprezentant SR, hokejový obranca, držiteľ striebornej medaily z MS 2012.
     

 

Túto sekciu diskusie viedol moderátor Igor Andrejkovič zo Slovenského zväzu ľadového hokeja.

 

Druhý diskusný blok odštartoval:

  • Ivan Husár - štátny tajomník pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR;
     

 

  • Natália Hejková - majsterka Československa so Sláviou VŠ Praha, členka siene slávy FIBA, držiteľka mnohých trénerských ocenení a úspechov, ako napríklad 23 titulov majstra krajiny v štyroch rôznych krajinách, trénerka  storočia v ankete SBA, trénerka "výberu sveta" – All Star game FIBA, ocenenie FIBA - najúspešnejšia trénerka modernej histórie Euroligy;
     

 

  • Zdeněk Haník - viceprezident Českého olympijského výboru a volejbalový tréner;
     

 

  • Štefan Tarkovič - tréner pri národnom družstve slovenskej futbalovej reprezentácie s trénerskou licenciou EUFE PRO, od roku 2019 aj technický riaditeľ Slovenského futbalového zväzu s pôsobením na podujatí ME 2016 vo Francúzku ako asistent trénera, hráčska kariéra je naviazaná na futbalové kluby Tatran Prešov, Artmedia Petržalka a ďalšie.
     

 

Druhú odbornú sekciu diskusne sprevádzala Marie Stracenská, skúsená novinárka a moderátorka televízie TA3, Markíza a RTVS.

 

Zaujímajú vás iné aj iné rozhovory, alebo by ste chceli vidieť fotogalériu z konferencie? 

V našom videoalbume nájdete všetko, čo Vás zaujíma. Neváhajte si popozerať interview s hosťami konferencie a objavte ďalšie skvelé rady, ako dosiahnuť čo najlepšie výsledky.  Alebo navštívte náš fotoalbum a prezrite si, ako to vyzeralo na konferencii cez objektívy našich šikovných fotografov.

 

 

 

 

 

 


Mohlo by vás zaujímať