NŠC
Novinky
Športovci
Diagnostika
Vzdelávanie
Informačný systém
E-shop

Lenká Poláčková sa pokúsi zdolať Mount Everest bez kyslíka - v príprave jej pomáha aj diagnostika v NŠC

Lenká Poláčková sa pokúsi zdolať Mount Everest bez kyslíka - v príprave jej pomáha aj diagnostika v NŠC

21. marca 2024

Lenka Poláčková vymenila herectvo a moderátorstvo za ultratrailový beh. Zdolala všetky slovenské kopce, Pyreneje, kaňóny v Colorade či prebehla 2000 km cez Alpy. A teraz sa pokúsi zdolať najvyšší vrch sveta Mount Everest - a to dokonca bez kyslíka! 

 

Jej príprava je už v plnom prúde a s náročnou prípravou jej pomáha aj oddelenie športovej diagnostiky Národného športového centra! 

 

Lenka u nás absolvovala viacero testov, najdôležitejšou bola tzv. funkčná diagnostika zameraná na zistenie aktuálneho stavu aeróbnej výkonnosti. V prvom rade sme spravili analýzu telesného zloženia, následne sme spravili kľudovú spirometriu a záťažový test - spiroergometriu na bežeckom trenažéri s individualizovaným protokolom. 

 

 

V rámci dosiahnutých hodnôt v jednotlivých testoch mala prekvapivo vysoké výsledky porovnateľné s vrcholovými vytrvalostnými športovcami. Vzhľadom na prípravu na pobyt vo vyššej nadmorskej výške sme doplnkovo spravili aj tzv. „hypoxický test“, ktorý bol zameraný na zistenie reakcie organizmu na zmenu nadmorskej výške. V tomto prípade išlo o stupňované znižovanie koncentrácie kyslíka vo vdychovanom vzduchu, pričom sme sledovali zmeny saturácie kyslíka pomocou pulzného oxymetra. 

 

Už v minulom roku sme s Lenkou spolupracovali a už vtedy jednotlivé parametre naznačovali, že jej organizmus dobre znáša vyššie nadmorské výšky pri hypoxickom tréningu. Odporúčali sme jej, aby okrem našich testov absolvovala aj rozšírenú analýzu krvného obrazu v zdravotníckom zariadení za účelom zistenie stavu jednotlivých krvných parametrov a vytvorenia lepšieho celkového prehľadu o svojom organizme, aby po konzultácii so špecialistom/lekárom eliminovala prípadné nedostatky z tohto pohľadu. 

 

 

Viac o jej ceste na vrchol môžete sledovať TU.

 

S Lenkou Poláčkou vyjdú čoskoro aj nove časti podcastu, máte sa na čo tešiť.

Držíme jej palce a želáme veľa šťastia!

 

Oddelenie športovej diagnostiky poskytuje športovcom, ale aj širokej verejnosti, odborné služby v oblasti diagnostiky, testovania, metodiky športového tréningu a fyzioterapie. Viac sa dočítate v časti DIAGNOSTIKA.


Mohlo by vás zaujímať